Δραστηριότητες για βρέφη 6-9 μηνών

Παιχνίδια λεπτής κινητικότητας για βρέφη 6-9 μηνών

Μεταξύ 6 έως 9 μηνών, τα μωρά απολαμβάνουν πολύ καλύτερο έλεγχο στα χέρια τους. Μπορούν να κρατήσουν δύο αντικείμενα, ένα σε κάθε χέρι, να τα χτυπήσουν μαζί και να τα φέρουν στο στόμα. Μπορούν να πατήσουν μεγάλα κουμπιά, να τραβήξουν και να χτυπήσουν αντικείμενα. Μέχρι το τέλος του ένατου μήνα, τα μωρά μπορούν να μετακινήσουν τα δάχτυλά τους ξεχωριστά από τις παλάμες, γεγονός που προκαλεί τεράστια βελτίωση στο πιάσιμο και μπορούν  να εκμεταλλευτούν περισσότερο τα παιχνίδια τους. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε αυτές τις δεξιότητες με καθημερινό παιχνίδι και δραστηριότητες. Προσέχουμε πάντα να μην χρησιμοποιούμε παιχνίδια με μικρά μέρη ή σημεία που μπορούν να αποσπαστούν για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πνιγμονής.

Ιδέες για δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας

  1. Κουνήστε μια κουδουνίστρα μπροστά στο μωρό σας και αφήστε το να τη πιάσει, ενθαρρύνετέ το  να τη κουνήσει. Τραβήξτε τη απαλά, έτσι ώστε να αισθανθείτε το μωρό να κρατά πιο δυνατά τη κουδουνίστρα. Αυτό θα βοηθήσει να δυναμώσει τη λαβή και τα χέρια του.
  2. Δώστε στο μωρό ένα παιχνίδι με πολλές τρύπες και αφήστε το να το εξερευνήσει. Με τα πολλά ανοίγματα, το μωρό θα εξασκηθεί στο να αρπάξει τις διάφορες άκρες και να το μεταφέρει από το ένα χέρι στο άλλο.(oball)
  3. Tummy time. Μπορείτε να στηρίξετε το μωρό σας σε μια τυλιγμένη πετσέτα, ώστε τα χέρια του να είναι ελεύθερα να φτάσουν και να πιάσουν τα παιχνίδια που βρίσκονται κοντά.
  4. Τα τύμπανα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης των μυών του μωρού, είτε χτυπούν με τα χέρια τους είτε με ένα ραβδί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά δοχεία και τηγάνια και να τα μετατρέψετε σε ορχήστρα τυμπάνου!
  5. Βιβλία! Δώστε στο μωρό σας μεγάλα, χοντρά βιβλία με φωτεινές εικόνες, έτσι ώστε να μπει στον πειρασμό να γυρίσει τη σελίδα και να δει τι υπάρχει στην άλλη πλευρά
  6. Μαγνήτες. Χρησιμοποιήστε μεγάλους, χοντρούς μαγνήτες και ένα ταψί έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να κολλάει και να αφαιρεί μαγνήτες με τα δάχτυλά του.
  7. Χρησιμοποιήστε πολύχρωμη κολλητική ταινία στο τραπεζάκι του ή σε άλλα σημεία κολλημένη μπροστά του με τη μια άκρη να εξέχει ώστε να τη πιάσει και να τη τραβάει.
  8. Κουτί με κορδέλες ή υφάσματα. Γεμίστε ένα κουτί με κορδέλες με τις άκρες να εξέχουν για να τις τραβήξει.
  9. Φαγητό με τα χέρια. Δώστε του την ευκαιρία να πιάσει κομματάκια από το φαγητό του και να τα βάλει στο στόμα του.
  10. Κρυφτό με πρόσωπα ή αντικείμενα. Κρύψτε το παιχνίδι του κάτω από τη κουβέρτα και βοηθήστε το να το βρεί για να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη μονιμότητα των πραγμάτων
  11. Καλάθι ιστός αράχνης. Περάστε κορδόνια σε ένα καλάθι, δημιουργώντας έναν ιστό που θα δυσκολεύει το μωρό να βγάλει τα παιχνίδια του