Δραστηριότητες για βρεφάκια 9-12 μηνών

δραστηριοτητες για βρεφη

Ένα από τα επιτεύγματα του βρέφους μετά την ηλικία των 9 μηνών είναι ότι αρχίζει να κινείται ελεύθερο στο χώρο, έτοιμο προς εξερεύνηση. Μετακινείται γλιστρώντας, έρποντας, κυλώντας, μπουσουλώντας και σπάνια περπατώντας. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος, σημασία έχει ότι η εξερεύνηση αποτελεί σημείο κλειδί στην ανάπτυξή του. Ο κόσμος γύρω του αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Γωνίες στο σπίτι που προκαλούν την περιέργεια, αντικείμενα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται, πρόσωπα που μπορούν να προσεγγίσουν, κάνουν την εξερεύνηση πηγή απόλαυσης για το βρέφος. Από την ηλικία των 9 μηνών, το βρέφος μαθαίνει να χρησιμοποιεί το δείκτη ως ξεχωριστό δάκτυλο για να δείχνει, και το δείκτη μαζί με τον αντίχειρα για να επιτύχει τη λεπτή σύλληψη. Αυτή η ικανότητα του επιτρέπει να πιάνει πολύ μικρά αντικείμενα και να τα χρησιμοποιεί με διάφορους τρόπους. Μέσα από το παιχνίδι του, το βρέφος μπορεί να κάνει μια πολύ καλή επίδειξη των δυνατοτήτων του, όταν νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον που του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα.

Ιδέες για δραστηριότητες

  • Καλάθι με θησαυρούς. Προσφέρετε στο παιδί σας ένα καλάθι με αντικείμενα διαφόρων μεγεθών , υλικών και σχημάτων. Αφήστε το να εξερευνήσει καθώς γεμίζει και αδειάζει το καλάθι.
  • Ενδυναμώστε την ικανότητα της λεπτής σύλληψης. Βοηθήστε το παιδί σας να χρησιμοποιεί δείκτη και αντίχειρα. Δυσκολέψτε τη σύλληψη χωρίς να χρησιμοποιείτε πολύ μικρά αντικείμενα για τον φόβο πνιγμονής (π.χ. βάλτε αντικείμενα μέσα σε έναν αυγοδάρτη και αφήστε το να τα βγάλει).
  • Δώστε του τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του στο φαγητό, καθώς και πιρούνι και κουτάλι.
  • Παίξτε με κυβάκια βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο ή χρησιμοποιήστε ποτηράκια πλαστικά.
  • Αφήστε το να κινηθεί στο χώρο μπουσουλώντας βάζοντας του εμπόδια από μαξιλάρια για να τα σκαρφαλώσει.
  • Τοποθετήστε παιχνίδια σε χαμηλά τραπεζάκια και βοηθήστε το να σταθεί για να παίξει.
  • Παίξτε κρυφτό με τα παιχνίδια του. Καθώς κάθεστε στο πάτωμα αντικριστά κουνήστε ένα μικρό παιχνίδι τραβώντας την προσοχή του παιδιού. Ύστερα σύρτε το σιγά σιγά στο πάτωμα ώσπου να το κρύψετε πίσω σας. Δείτε αν θα μετακινηθεί για να το βρει. Κάντε το ίδιο κρύβοντας το παιχνίδι πίσω απο το παιδί η κάτω από ένα ύφασμα ή μαξιλάρι.
  • Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη για να δείξετε και να ονοματίσετε τα σημεία του σώματός του.
  • Ανοίξτε μια μικρή στρόγγυλη τρύπα στο πλαστικό καπάκι ενός κουτιού του καφέ. Δώστε στο μωρό σας να ρίχνει μέσα μανταλάκια ή μπαλάκια του πινγκ πονγκ.