10 τρόποι να συμμετέχουν τα μεγαλύτερα αδερφάκια στη νέα εγκυμοσύνη

Μια νέα εγκυμοσύνη, ενώ έχετε ήδη ένα βρεφάκι ή παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να είναι δύσκολη και κουραστική. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί να είναι ευκολότερο και πιο διασκεδαστικό να συμμετέχουν στην εγκυμοσύνη σας. Τα νήπια συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι  ένα μωρό  «μεγαλώνει στην κοιλιά σας». Επειδή δεν μπορούν να το δουν, δεν θα μπορούν να κατανοήσουν όταν προσπαθείτε να τους το εξηγήσετε. Ακόμα και όταν είστε τον ένατο μήνα, το μεγαλύτερο μωρό σας δεν θα προσέξει τόσο τη κοιλιά σας  , όσο το ότι είναι πιο δύσκολο να καθίσει στην αγκαλιά σας.

Δοκιμάστε αυτούς τους 10 τρόπους για να εμπλέξετε τα παιδιά σας στην εγκυμοσύνη σας.

  1. Φροντίστε να έρχεστε σε επαφή με πολύ μικρά μωρά.

Αυτό επιτρέπει στα μεγαλύτερα παιδιά σας να εξοικειώνονται με το κλάμα τους, με τη παρουσία τους και να  παρατηρούν τη φροντίδα και την αγάπη που δείχνουμε στα μωράκια.

  1. Μιλήστε μαζί τους για το νέο σας μωρό.

Μόλις η κοιλιά σας είναι πολύ μεγάλη, μιλήστε για το νέο μωρό: «Το μικρό αδερφάκι του Δημητράκη». Αφήστε τον να νιώσει το πως κλωτσάει στη κοιλιά σας, βοηθήστε τον να μιλήσει ή να τραγουδήσει στο μωρό και να χαιδέψει την κοιλιά σας.

  1. Παιδικά βιβλία για νέα μωρά.

Χρησιμοποιήστε παιδικά βιβλία για νέα αδερφάκια. Επίσης δείξτε φωτογραφίες, όταν ήταν  μικρά μωρά και πείτε τους πώς τα φροντίζατε και ότι το είχαν ανάγκη.

  1. Ενημερώστε τα μεγαλύτερα παιδιά για το μωρό από την αρχή της εγκυμοσύνης.

Όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να εμπλέξετε τα παιδιά στην εγκυμοσύνη. Τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να μπερδευτούν ή να απογοητευτούν όταν το μωρό δεν φτάσει την επόμενη μέρα αφού τους το πείτε.

  1. Εξηγήστε γιατί αισθάνεστε κουρασμένοι ή γιατί αλλάζει η καθημερινότητα σας.

Ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο κατανόησης, συμπεριλάβετε τα παιδιά στην εγκυμοσύνη λέγοντάς τους πώς αισθάνεστε ενώ είστε έγκυος. Μπορείτε να τους πείτε “Το μωρό χρειάζεται πολλή ενέργεια για να μεγαλώσει και γι ‘αυτό η μαμά είναι κουρασμένη και κοιμάται πολύ” .

  1. Εξηγήστε το πώς είναι τα νεογέννητα.

Για παράδειγμα, εξηγήστε ότι τα μωρά κλαίνε (μερικά ίσως να  κλαίνε πολύ) και τους αρέσει όταν τους μιλάτε και κάνετε αστεία πρόσωπα. Εξηγήστε τους, ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη πάνα να τα κάνετε μπάνιο και να τα ντύσετε. Δώστε τους να καταλάβουν ότι τα μωρά δεν μπορούν να φροντίσουν μόνα τους τον εαυτό τους και ότι θα εξαρτώνται από εσάς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα έχουν ανάγκη την αγκαλιά σας όπως την είχαν ανάγκη και αυτά όταν ήταν μωρά.

  1. Πάρτε τα στο ραντεβού του γιατρού σας.

Τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να συμμετέχουν και να συμπεριφέρονται σωστά μπορούν να συμμετέχουν στις επισκέψεις στο γυναικολόγο. Ακούγοντας τον παλμό του μωρού και βλέποντας τους υπερήχους μεγαλώνει η προσμονή τους.

  1. Αφήστε τα να νοιώσουν τη κοιλιά σας.

Συνήθως μετά  τον πέμπτο ή τον έκτο μήνα, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αισθανθούν το αδερφάκι τους να κινείται. Αφήστε τα να μαντέψουν ποιο μέρος του σώματος αισθάνονται.

  1. Ενθαρρύνετε τη σύνδεση με το μωρό.

Επιτρέψτε στα παιδιά να συμμετέχουν στην εγκυμοσύνη  με το  να μιλούν  για το μωρό. Εάν γνωρίζετε ήδη το φύλο και έχετε επιλέξει ένα όνομα, μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να το χρησιμοποιούν όταν αναφέρονται στο μωρό. Ή μπορείτε να επικροτήσετε  τα ψευδώνυμα του μωρού που επινοεί το παιδί σας.

  1. Αποδεχτείτε τα όριά σας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι είναι αδύνατο να δείξετε στα άλλα μέλη της οικογένειας την ίδια προσοχή που δείχνατε πριν μείνετε έγκυος. Αργά ή γρήγορα τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να μοιραστούν τη μαμά με ένα ακόμα μωράκι. Ευτυχώς, η εγκυμοσύνη σας παρέχει αρκετό χρόνο για να προετοιμάσετε τα μεγαλύτερα παιδιά σας για το πώς θα είναι η ζωή τους μετά την άφιξη του μωρού. Αν συνηθίσουν να σας βοηθούν στη καθημερινότητα σας  πριν τον ερχομό του μωρού θα είναι πιο εύκολη η προσαρμογή στη ζωή με το νέο μέλος της οικογένειας .