Ανησυχείτε για το πόσο χρόνο ξοδεύει το παιδί σας στο τηλέφωνο, το tablet, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση; Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για γονείς!
Κάτω των 18 μηνών
Οθόνη μόνο για συνομιλία μέσω βίντεο με παππούδες κλπ!
Προσχολική ηλικία(έως 6 χρονών)
Μέχρι 1 ώρα την ημέρα
Τα τρομερά δίχρονα βρίσκονται σε κρίσιμη αναπτυξιακή περίοδο! Αλληλεπιδράστε μαζί τους δημιουργικά όσο περισσότερο μπορείτε. Εάν τελικά βρεθούν μπροστά σε οθόνη, φροντίστε να παρακολουθείτε μαζί τους συμμετέχοντας με επεξηγήσεις για να κατανοούν τι βλέπουν.
Στα μεγαλύτερα παιδιά σχεδιάστε από πριν την ώρα της τηλεόρασης. Μην τη χρησιμοποιείτε ως ηρεμιστικό ή για να τους αποσπάσετε τη προσοχή! Προσφέρετε βιβλία με τους αγαπημένους τηλεοπτικούς τους ήρωες.
Σχολική ηλικία(6 – 10 χρονών)
Έως 1,5 ώρες την ημέρα
Βεβαιωθείτε ότι οι οθόνες δεν είναι συνήθεια πριν το διάβασμα!
Η ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων είναι σημαντική, οπότε προσπαθήστε να στοχεύσετε σε μια ισορροπία δημιουργικού και χαλαρού χρόνου.
Δώστε σταδιακά στα παιδιά περισσότερο έλεγχο και επιλογή στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τον ελεύθερο χρόνο τους.
Βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος στην οθόνη δεν αντικαθιστά χρόνο για επαρκή ύπνο και για σωματική δραστηριότητα!
Εφηβεία (>11 χρονών)
Έως 2 ώρες την ημέρα
Συζητήστε με το παιδί σας για το τι κάνει στο διαδίκτυο και παροτρύνετε το να χρησιμοποιήσει το χρόνο της οθόνης του για μάθηση και εκπαίδευση.
Επιλέξτε ένα βράδυ της εβδομάδας όπου θα κάνετε μια οικογενειακή δραστηριότητα μαζί, είτε πρόκειται για νύχτα κινηματογράφου ή για νύχτα παιχνιδιών.
Περιορίστε τη χρήση υπολογιστών / συσκευών στην κρεβατοκάμαρα.
Μην έχετε πάντοτε οθόνες στο παρασκήνιο. Κλείνετε τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές όταν δεν τους χρησιμοποιείτε.
Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις συσκευές και τους υπολογιστές τους για πολλούς διαφορετικούς λόγους – να μαθαίνουν, να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται. Το πιο σημαντικό είναι να ορίσετε σαφή όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και να αποτελέσετε οι ίδιοι ένα καλό παράδειγμα.