Ατοπική δερματίτιδα

Vairamis Ioannis Paidiatros Larisa

 

Τι είναι ατοπική δερματίτιδα;

Είναι μία χρόνια κνησμώδης δερματοπάθεια, πολύ συχνή στα παιδιά  η οποία επηρεάζει την ποιότητα της  ζωής τους , αλλά και των οικογενειών τους. Η πορεία της χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Μπορεί να συσχετιστεί και με τα άλλα ατοπικά νοσήματα και συνήθως αποτελεί την πρώτη έκφραση της ¨ατοπικής πορείας¨. Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία καλοήθης , αλλά χρόνια νόσος και μία αποτελεσματική θεραπεία απαιτεί υπεύθυνη αντιμετώπιση και σωστή εκπαίδευση του γονιού. Μέχρι την ηλικία των 10 ετών, μόνο ένα 10% των παιδιών θα  εξακολουθεί να έχει συμπτώματα. Η σωστή περιποίηση της ατοπικής δερματίτιδας προλαμβάνει την εμφάνιση συμπτωμάτων από το αναπνευστικό και τη μετάπτωση σε χρονιότητα.

Που οφείλεται η ατοπική δερματίτιδα;

Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαταραχή του δερματικού φραγμού είναι σημαντικοί στην παθογένεση της ατοπικής δερματίτιδας. Η επίδραση των γονιδίων φαίνεται από το γεγονός ότι η πιθανότητα εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας σε ένα παιδί διπλασιάζεται όταν ο ένας γονιός πάσχει από ένα αλλεργικό νόσημα ( έκζεμα, ρινίτιδα, άσθμα) και τριπλασιάζεται όταν πάσχουν και οι δύο.Το παιδικό  έκζεμα όμως μπορεί να πυροδοτηθεί ή να επιδεινωθεί από παράγοντες που προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα.

Τέτοια παραδείγματα είναι:

Καλλυντικά, Αφρόλουτρα, Σαμπουάν, Υγρασία, Ακραίες Θερμοκρασίες, Χημικά Συστατικά, Υφάσματα που προκαλούν τριβή, Καπνός του τσιγάρου

 

Πως αντιμετωπίζεται;

Αρχικά θα πρέπει να αξιολογηθεί η βαρύτητα και ο έλεγχος του εκζέματος . Η καλή φροντίδα του δέρματος παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την υποχώρηση των εκζεματικών βλαβών, του κνησμού (φαγούρας), και την μείωση των υποτροπών.Επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί το  περιβάλλον για αποφυγή εκλυτικών παραγόντων και να ενημερωθούν οι γονείς για συνεχή κατάλληλη φροντίδα του δέρματος με ειδικά προϊόντα για καθαρισμό και ενυδάτωση, αναλόγως της κατάστασης του δέρματος και της εποχής του έτους. Αντίστοιχα θα πρέπει οι γονείς να είναι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι για τη σωστή και έγκαιρη χρήση αντιφλεγμονώδους ή/και αντιμικροβιακής θεραπείας σε εξάρσεις ή επιμολύνσεις.