Οδηγίες για την φύλαξη και απόψυξη του μητρικού γάλακτος

Τι να χρησιμοποιήσω για να αποθηκεύσω το γάλα μου;

Για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος μπορούν να χρησιμοποιηθούν δοχεία με σκληρό τοίχωμα, όπως από πλαστικό ή γυαλί, ή πλαστικές σακούλες ειδικά σχεδιασμένες για αποθήκευση μητρικού γάλακτος. Τα προτιμότερα δοχεία για παρατεταμένη αποθήκευση του ανθρώπινου γάλακτος(κατάψυξη) είναι τα δοχεία με σκληρό τοίχωμα και αεροστεγές κλείσιμο. Οι πλαστικές σακούλες καλό είναι να προτιμώνται  για αποθήκευση γάλακτος για σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο από 72 ώρες) καθώς μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή να επιμολυνθούν πιο εύκολα από τα δοχεία με σκληρά τοιχώματα.

Τι ποσότητα να αποθηκεύω σε κάθε δοχείο;

Αποθηκεύετε το γάλα σε μικρές μερίδες για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Τα περισσότερα βρέφη που θηλάζουν, πίνουν 60-120 ml γάλα όταν αρχίζει μια εναλλακτική μέθοδος διατροφής. Όταν το γάλα αποθηκεύεται σε ποσότητα 60 ml και προσφέρεται επιπλέον γάλα αν το μωρό εξακολουθεί να πεινά, προλαμβάνεται το να πετιέται το γάλα που δεν μπορεί να καταναλωθεί.  Υπολογίστε να αποθηκεύετε ποσότητες γάλακτος 30-60 ml για απρόβλεπτες καταστάσεις. Μια μικρή ποσότητα γάλακτος μπορεί να κρατήσει το μωρό ικανοποιημένο, ώσπου να έρθει η μητέρα του να το θηλάσει. Μην γεμίζετε ασφυκτικά τα δοχεία αποθήκευσης μητρικού γάλακτος. Λάβετε υπόψη ότι το μητρικό γάλα διαστέλλεται καθώς παγώνει, οπότε μην γεμίζετε τα δοχεία μέχρι το χείλος.

 

Μπορώ να προσθέσω φρέσκο ​​μητρικό γάλα σε ήδη αποθηκευμένo γάλα;

Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ​​μητρικό γάλα σε αυτό που είναι αποθηκευμένο στο ψυγείο υπό προϋποθέσεις. Πρέπει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του φρέσκου γάλακτος βάζοντάς το για κάποια ώρα στο ψυγείο, πριν από την προσθήκη του στο αποθηκευμένο γάλα. Πρέπει τα γάλατα να έχουν ίδια θερμοκρασία.Μην προσθέτετε απευθείας χλιαρό μητρικό γάλα σε κατεψυγμένο γάλα, γιατί το παγωμένο γάλα θα ξεπαγώσει εν μέρει.Προσπαθείτε να διατηρείτε το γάλα μιας μέρας ξεχωριστά από το γάλα άλλων ημερών.

 

Πως να αποθηκεύω το γάλα μου αφού το αντλήσω με το θήλαστρο;

Για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος για μελλοντική χρήση ισχύουν τα εξής:

  • φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μείνει για 3 με 4 ώρες
  • για μέχρι 24ώρες μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία μέχρι ~15ο C
  • για μέχρι 8 μέρες μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο (θ <4ο C )
  • για μέχρι 3μήνες με 6μήνες στην κατάψυξη (θ <-17ο C ) του ψυγείου μας ( όταν το μωρό είναι άρρωστο ή πολύ πρόωρο προτιμάμε να χρησιμοποιούμε γάλα που έχει καταψυχθεί για λιγότερο από 3μήνες)
  • για 6 μήνες (προτιμότερο) αλλά και μέχρι 12 μήνες (αποδεκτό) σε καταψύκτη (θ<-20) που δεν ανοιγοκλείνει συχνά

 

Γενικές Συμβουλές:

  • Τα χέρια πρέπει να πλένονται πριν από την έκθλιψη ή την άντληση του γάλακτος
  • Πλύνετε όλα τα μέρη του θήλαστρου, όπως ορίζει ο κατασκευαστής. Χρησιμοποιήστε για τα μπουκάλια και τα εξαρτήματα ζεστό νερό και σαπούνι ή τοποθετήστε τα στο πλυντήριο πιάτων.Αποστειρώστε όποιο εξάρτημα έχει έρθει σε επαφή με το γάλα σας, στον αποστειρωτή ή χρησιμοποιήστε τη μέθοδο βρασμού
  • Μην αφήνετε το αποψυγμένο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μην ξανά-καταψύχετε το αποψυγμένο γάλα.
  • Εάν το μωρό πιει από το γάλα, δεν του ξαναδίνουμε από το ίδιο, πρέπει να το πετάξουμε. Είναι λοιπόν προτιμότερο να αποθηκεύουμε το γάλα σε μικρότερες ποσότητες (δηλαδή σε συσκευασίες των 40 με 50 ml)ώστε να μην αναγκαζόμαστε να το πετάμε.
  • Όταν βάζετε μητρικό γάλα στο ψυγείο, να το βάζετε στο πίσω μέρος(όχι κοντά στην πόρτα), ώστε να μην επηρεάζεται εύκολα από το συχνό άνοιγμα και κλείσιμο.
  • Να θυμάστε να βάζετε ετικέτες με την ημερομηνία άντλησης καθώς και πιθανά σχόλια(πχ φάρμακα που έπαιρνε η μαμά κατά την άντληση).
  • Ανακινήστε απαλά το δοχείο του γάλακτος πριν να ταΐσετε για να ομογενοποιηθεί το γάλα. Αποφύγετε να ανακινείτε ζωηρά το γάλα.
  • Το χρώμα του γάλακτος διαφέρει από μέρα σε μέρα ανάλογα με τη δίαιτα της μητέρας. Μπορεί να είναι γαλαζωπό, κιτρινωπό ή καφετί. Το κατεψυγμένο μητρικό γάλα μπορεί να μυρίζει διαφορετικά από το φρέσκο μητρικό γάλα