Παιδικές ιώσεις. Θωρακίστε τον οργανισμό τους!(Θεσσαλικές Επιλογές 11ος/2019)

Παιδικές ιώσεις. Θωρακίστε τον οργανισμό τους!

Ενώ το κρύο του χειμώνα άργησε για φέτος, έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες ιώσεις. Από αυτές, συνηθέστερες είναι  οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, που είναι η συχνότερη αιτία νοσηρότητας στην παιδική ηλικία και η συχνότερη αιτία νοσηλείας στα νοσοκομεία. Μαζί με τις ιώσεις εμφανίζεται και ο προβληματισμός και το άγχος των γονιών για την υγεία των παιδιών τους.

Γιατί  είναι πιο ευάλωτα στις ιώσεις;

Τα παιδιά γεννιούνται με ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα. Στη σχολική ηλικία ο οργανισμός των παιδιών δεν έχει αναπτύξει πλήρως την άμυνα του και έτσι είναι ευπρόσβλητα σε μεγαλύτερο φάσμα ιών. Όσο μεγαλώνουνε και έρχονται σε επαφή με ιώσεις, αποκτούν πρόσθετη ανοσία. Επίσης, η μετάδοση γίνεται πολύ πιο εύκολα, λόγω του συγχρωτισμού στο σχολείο.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω;

Είναι φυσιολογικά αναμενόμενο ένα παιδί, να αρρωσταίνει συχνά τα 2-3 πρώτα χρόνια του σχολείου (ακόμα και 7-8 φορές). Ο παιδίατρος θα κρίνει αν υπάρχουν ενδείξεις για διενέργεια ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πως να βοηθήσω τα παιδιά μου στην πρόληψη των ιώσεων;

Φροντίστε να κοιμούνται καλά και να τρώνε σωστά. Κρατήστε τα μακριά από τον καπνό του τσιγάρου. Αποφύγετε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους και μην ξεχνάτε το συχνό πλύσιμο των χεριών. Καθυστερήστε την επιστροφή στο σχολείο.Mε αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τους συμμαθητές του, αλλά και το δικό σας παιδί καθώς η άμυνα του δεν είναι ακόμα έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν νέο κίνδυνο.  Μην παραλείπετε τους εμβολιασμούς, είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προφύλαξης.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή τους;

Αποφύγετε τα σνακ, ειδικά με ζάχαρη όπως σοκολάτες, κρουασάν, μπισκότα. Φροντίστε να καταναλώνουν φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνη C, βιταμίνη E, β-καροτένιο, λυκοπένιο και σελήνιο) και προβιοτικά.

Ερωτήσεις για τον γιατρό σας:

Το παιδί μου είναι συνέχεια άρρωστο. Τι να κάνω;

Να συνεχίσουμε τον παιδικό σταθμό;

Χρειάζεται να πάρει αντιβίωση;

Βήχει συνέχεια. Έχει άσθμα;

Να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης;

Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω;

Μπορώ να του δώσω συμπλήρωμα διατροφής;

 

 

Ιωάννης Β. Βαϊράμης MD, MSc

Παιδίατρος

Μανδηλαρά 19

2414008330-6976760808

Email : ivvairamis@gmail.com

www.paidiatros-vairamis.gr

Ειδικευθείς στο Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με τίτλο «Η Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο»