Παιδική παχυσαρκία

Η Παιδική Παχυσαρκία έχει πάρει τις τελευταίες δεκαετίες διαστάσεις επιδημίας εμφανίζοντας κατακόρυφη αύξηση παγκοσμίως.. Ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων υγείας για τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας -που δημιούργησε τον 1ο παγκόσμιο Άτλαντα παιδικής παχυσαρκίας ( https://issuu.com/efsyn/docs/atlas-paidikis-paxisarkias ). O αριθμός των παχύσαρκων παιδιών παγκοσμίως προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια (η εκτίμηση κάνει λόγο για 254 εκατ.) μέχρι το 2030, από 150 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Στην Ελλάδα το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όλες οι έρευνες επισημαίνουν ότι στην παιδική παχυσαρκία παίζουν σημαντικό ρόλο οι διατροφικές συνήθειες αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Από την άλλη οι ίδιες έρευνες τονίζουν ότι, η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι γνωστό ότι οι παράγοντες κινδύνου για χρόνιες παθήσεις που εμφανίζονται μετά την ενηλικίωση(υπέρταση, υπερλιπιδαιμία κ.α.), εγκαθιδρύονται στην παιδική ηλικία. Η καθιέρωση οπότε μιας καλής ποιότητας διατροφής στην παιδική ηλικία είναι σημαντική και αφήνει τη σφραγίδα της σε όλη την υπόλοιπη ζωή. Άλλωστε, η παχυσαρκία  δεν είναι μόνο παράγοντας πολλών κινδύνων για την σωματική υγεία αλλά και την ψυχική. Τα παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, γίνονται στόχοι άσχημων πειραγμάτων από τους συνομηλίκους τους και αντιμετωπίζουν αυξημένο στρες.

 

 

 

Πώς μπορείτε όμως εσείς, ως γονείς, να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε την παιδική παχυσαρκία;

 

  • Απευθυνθείτε στον Παιδίατρο για να είστε σίγουροι ότι όλα κυλούν ομαλά . Ο Παιδίατρος θα μελετήσει το ιστορικό, θα ελέγξει την ανάπτυξη του παιδιού και τα σωματομετρικά του στοιχεία, θα υπολογίσει το Δείκτη Μάζας Σώματος και θα συζητήσει μαζί σας προτάσεις για τυχόν παθολογικά ευρήματα.
  • Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται καλά. Πολλές μελέτες επισημαίνουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερες ώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.
  • Συνεχίστε τον μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον 6 μήνες. Πολλές έρευνες συμφωνούν στο ότι ο μητρικός θηλασμός αποτελεί κρίσιμη στρατηγική για την πρόληψη της παιδικής αλλά και ενήλικης παχυσαρκίας.
  • Η σωστή, ισορροπημένη διατροφή είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη και την καλή υγεία του παιδιού σας. Δώστε στο παιδί σας μη επεξεργασμένες τροφές, αρκετά φρούτα και λαχανικά, όπως και δημητριακά ολικής άλεσης και πηγές άλιπης πρωτεΐνης Περιορίστε τις τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά, θερμίδες και ζάχαρη.
  • Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα. Ζητήστε από το παιδί σας βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού, δοκιμάστε διάφορες δραστηριότητες, μέχρι να βρείτε αυτήν που του αρέσει.
  • Κάντε έξυπνες και υγιεινές επιλογές στα ψώνια. Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι σνακ, σοκολάτες κλπ. Είναι εξίσου καλή ιδέα να μαγειρεύετε μαζί με το παιδί σας, ζητώντας του να κάνει εύκολες δουλειές, όπως να πλένει τα φρούτα και τα λαχανικά και να ανακατεύει.
  • Καθίστε για φαγητό μαζί όσο πιο συχνά γίνεται. Δώστε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά σας. Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση και μην χρησιμοποιείτε λιχουδιές ως επιβράβευση.